Społeczność
blog.ekologia.pl   Blogerzy   Malinowska   Olej rycynowy w pielęgnacji urody
Kategorie
0

Olej rycynowy w pielęgnacji urody

Olej rycynowy

Prawdopodobnie babcie i wcześniejsze pokolenia wykorzystywały olej rycynowy do leczenia niemalże każdej dolegliwości. Uparty trądzik? Zastosuj olej rycynowy. Chcesz mieć piękne włosy? Nie ma nic lepszego od oleju rycynowego. Nierówna opalenizna po ekspozycji na słońce? Posmaruj się olejem rycynowym, by odzyskać równy koloryt skóry. Dlaczego jednak olej rycynowy był kiedyś tak popularny? Olej rycynowy wytwarzany jest poprzez tłoczenie nasion rącznika pospolitego. Roślina ta znajduje się w tropikalnych regionach Afryki oraz Azji. Nasiona rącznika pospolitego są bogate w witaminę E, białka oraz kwasy tłuszczowe Omega-6 oraz Omega-9. Jednym słowem zawierają one wszystkie kluczowe czynniki zapewniające zdrową skórę i włosy. Olej rycynowy od wielu lat wykorzystywany był jako naturalny środek przeciwbakteryjny oraz przeciwgrzybiczy. Pomagał on we wszystkich dolegliwościach, począwszy od przyspieszenia pracy układu trawiennego po poprawę wchłaniania skóry.

Olej rycynowy - korzyści dla włosów

Właściwości przeciwbakteryjne oleju rycynowego pomagają zwalczyć łupież i związane z nim infekcje bakteryjne. Natomiast antyoksydanty, których dostarcza skórze, aktywnie wspierają keratynę we włosach. Korzyści ze stosowania oleju rycynowego na włosy dają efekty grubszych włosów, które nie ulegają puszeniu. To również sekret długich i zdrowych włosów naszych babć. Zawarty w oleju rycynowym kwas rycynolowy zwiększa krążenie w skórze głowy, tym samym zapewniając lepsze odżywianie mieszków włosowych. Uważa się, że regularne stosowanie oleju rycynowego dwukrotnie przyspiesza wzrost włosów, a także jest wykorzystywany do zwiększenia objętości rzęs oraz brwi. Olej rycynowy w 90 procentach składa się ze składników odżywczych, które odżywiają trzon włosów, a także zapobiegają wypadaniu włosów, redukują rozdwajanie się końcówek. Co więcej, działa jak ochronna warstwa na włosach, co naturalnie chroni je przed promieniami słonecznymi.

Olej rycynowy- korzyści dla skóry

Olej rycynowy jest korzystny praktycznie na wszystkie dolegliwości skórne, począwszy od trądziku po odpowiednie nawilżenie skóry. Zawarty w oleju rycynowym kwas rycynolowy działa jako środek przeciwzapalny, który odtwarza MVP. To działanie hamuje wzrost bakterii, zapewniając tym samym ulgę w trądziku. Olej rycynowy może również pochwalić się niską skutecznością komedogenną, dzięki czemu jest bezpieczny dla wrażliwej skóry. Jego kwasy tłuszczowe odbudowują tkankę skórną, jak również pracują nad równoważeniem nierównych odcieni skóry. Kwasy te odgrywają także kluczową rolę w zmniejszaniu skaz i rozstępów, co czynią poprzez pozbycie się suchych łat oraz zapewnienie odpowiedniego nawodnienia docierającego do skóry.

Jak stosować olej rycynowy na włosach i skórze?

Ten magiczny eliksir występuje jako składnik wielu produktów do pielęgnacji skóry oraz włosów. Nie mniej jednak dla uzyskania najlepszych efektów zaleca się, zapoznaje się z rodzajami olejów rycynowych i wybranie tego, który najlepiej działa. Olej rycynowy jako organiczny naturalny ekstrakt tłoczony na zimno doskonale działa jako środek przeciwzapalny. W takiej formie wykorzystywany jest do leczenia podrażnień skóry głowy. Natomiast jamajski czarny olej rycynowy zawiera popioły z prażonych nasion rącznika i jest bardziej skuteczny w oczyszczaniu.

Olej rycynowy w najczystszej postaci może być wykorzystywany do codziennej pielęgnacji. Należy go codziennie wieczorem wmasowywać w skórę, by oczyścić pory. Podczas mycia włosów do odżywki warto dodać kilka kropli oleju rycynowego. Dzięki temu wzmocni się trzon włosów od wewnątrz, a także zwiększy się ich wzrost. Na skórę poparzoną promieniami słonecznymi również można nakładać olej rycynowy. Należy kilka kropli oleju rycynowego nałożyć na wacik, umieścić go na skórę, i pozostawić na godzinę. Jego właściwości mikrobiologiczne będą działały na podrażnioną skórę, w czasie kiedy składnik nawilżający aktywnie czerpie wilgoć z powietrza i pomaga przywrócić poziom nawilżenia skóry.

Najlepsze domowe zastosowanie oleju rycynowego

Eliminacja suchej skóry. W celu pozbycia się suchej skóry należy wymieszać dwie krople oleju rycynowego z sześcioma kroplami oleju sezamowego. Gotową mieszanką masować skórę na twarzy. Następnie na twarz położyć ciepłą i wilgotną bawełnianą ściereczkę. Pozostawić na około minutę, po czym nadmiar oleju zdjąć za pomocą czystego bawełnianego wacika. Dzięki temu skóra stanie się zdrowa i odżywiona.

Regularna pielęgnacja urody. Olej rycynowy można wykorzystywać jako naturalny substytut chemicznych maseczek. Do żółtek jaj należy dodać kilka kropli oleju rycynowego tłocznego na zimno pozbawionego heksanu. Taką miksturę nakładać na skórę twarzy i zostawić na piętnaście minut. Po tym czasie zmyć i cieszyć się promienną i jaśniejszą skórą.

Przyspieszenie wzrostu włosów. Wystarczy wymieszać łyżkę oleju rycynowego z dwiema łyżkami oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia oraz dwiema łyżkami oleju ze słodkich migdałów i dwiema łyżkami oleju sezamowego. Mieszankę rozgrzać, by lepiej wnikała we włosy. Wmasować od nasady aż po same końce włosów. W celu uzyskania najlepszych efektów warto mieszankę pozostawić na włosach przez noc, a rano zmyć wodą. Czynność ta powinna być powtarzana regularnie dwa razy w tygodniu przez miesiąc, a po tym czasie efekty będą już widoczne. Olej rycynowy ma niekończenie wiele korzyści dla włosów.

Środki ostrożności przy stosowaniu oleju rycynowego

Niezdrowe pestycydy, które w dużych ilościach rozpylane są na polach uprawnych, mogą wpływać na zneutralizowanie składników odżywczych zawartych w oleju rycynowym. Kupując olej rycynowy, warto szukać produkty tłoczonego na zimno, który jest pozbawiony heksanów. Olej rycynowy, który jest tłoczony bez wykorzystania ciepła, zachowuje swoją zawartość organiczną.

Chociaż zalety stosowania oleju rycynowego mogłyby zapełnić książkę, to jednak jest on cięższy niż inne olejki eteryczne. Dlatego używając go do pielęgnacji włosów, należy zachować umiar w ilości i proporcji. Jeśli dodaje się olej rycynowy do stosowanej codziennie odżywki do włosów, to nie można użyć więcej niż kropli oleju rycynowego. Jeśli tylko jest to możliwe, to olej rycynowy powinien być na skórę oraz na włosy nakładany na noc. Dzięki temu lepiej się wchłonie, a tym samym będzie mniej do zmycia.

Ten wpis czytano 534 razy.
Wypowiadasz się jako: niezalogowany

Dlaczego warto się zalogować?

  • Uzyskasz prosty dostęp do narzędzi portalu
  • Zautoryzujesz swoje wypowiedzi, stały NICK
  • Spopularyzujesz swoją osobę, AVATAR

Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Dołączysz do społeczności ekologia.pl
  • Otrzymasz własną galerię i blog
  • Poznasz nowych ludzi o podobnych zainteresowaniach
Zaloguj sięZarejestruj się
Podpis:
Ocena:
  
Odsłon: 534
Malinowska
Nazywam się Sylwia Malinowska i jestem kosmetologiem. Interesują się zdrowym stylem życia oraz naturalnymi metodami pielęgnacji urody. Właśnie w tym zakresie tematycznym chcę prowadzić swojego bloga
<< Czerwiec 2021 >>
PnWtŚrCzPtSoNd
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
zobacz wszystkie wpisy »